O καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για τη Μεσογειακή διατροφή. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε, επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και καταπολεμά την οστεοπόρωση. Οι ελιές περιέχουν λινολεϊκό οξύ που είναι ευεργετικό για τα βρέφη που θηλάζουν. Η ανεπάρκειά του συνδέεται με ορισμένες ασθένειες του δέρματος και προβλήματα ανάπτυξης στα βρέφη
Το χλώριο που περιέχουν μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες του ήπατος, βοηθώντας τον οργανισμό για την αποτελεσματική εξάλειψη των αποβλήτων στο σώμα
Οι βιταμίνες A, D, E, K που περιέχονται στις ελιές βοηθούν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες
Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της ελιάς προέρχεται από την παρουσία των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες διαθέτουν σημαντικές αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες