Η ελιά στη διατροφή

O καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για τη Μεσογειακή διατροφή. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε, επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και καταπολεμά την οστεοπόρωση. Οι ελιές περιέχουν λινολεϊκό οξύ που είναι ευεργετικό για τα βρέφη που θηλάζουν. Η ανεπάρκειά του συνδέεται με ορισμένες ασθένειες του δέρματος και προβλήματα ανάπτυξης στα βρέφη

  • Το χλώριο που περιέχουν μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες του ήπατος, βοηθώντας τον οργανισμό για την αποτελεσματική εξάλειψη των αποβλήτων στο σώμα
  • Οι βιταμίνες A, D, E, K που περιέχονται στις ελιές βοηθούν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες
  • Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της ελιάς προέρχεται από την παρουσία των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες διαθέτουν σημαντικές αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες